Nuffnang Ads

Budget to Korea for students

It was not easy to earn money for travelling in blink of an eye. It needs effort for someone who is not capable like me. This is different for a person who travel alone or with spouse or family without using agent. Like us, we have to pay for a certain amount stated by the agent and pay it two months prior trip (we have to wait for the approval procedure). Thus, our group did some activities to gain fund. One of it was doing carwash services for the lecturer in UiTM. 

Villa Valley View, Kota Belud Sabah

For those who wish to do some relaxing water activities during hot day..you can visit this place in Kota Belud. My housemates and I supposed to visit in another area which also has the river to play with and already got famous in Facebook, but we got lost and at the end we found this place. hahah..okey lets go!

DAY 4 in Seoul!

On day 4 was our schedule with the Gabungan Mahasiswa SeMalaysia in Seoul, Korea. We had a forum regarding Islamic tourism, Halal and other discussion by two experience Malaysian entrepreneur who opened up a guesthouse and a Malay restaurant. It was a good sharing session with them and we had a chance to dine in in his restaurant named, Kampungku.
We visited 2 universities: Korea University and Sejong University.

Giveaway Suka Hati Lah by E'in

Hah, ni kes free sangat ni..sebab tengah stress cari job vacancy kan..
jadi sambil2 tu, join la giveaway dari blogger E'in ni..
boleh lawat2 blog orang lain....

TARIKH TUTUP: 23/10/2017 (sekejap ja ni..jangan lupa join!)

Hampir lupa mau tag kawan blogger...jap ek..
.
.
.
saya tag:
http://eiraaikawa.blogspot.com
http://www.jiakreatifelt.com

Giveaway Refresh Blog

Dah masuk  bulan 10 ni, jom join giveaway blogger shalimaryusof.com!

Lagu kegemaran saya buat masa ni ialah.....

CARA MEMOHON MINI TRANSKRIP UITM SABAH

Berita baik buat pelajar dan yang baru habis belajar dari UiTM Sabah. Sekarang UiTM menyediakan kemudahan untuk anda mendapatkan dokumen-dokumen penting seperti mini transkrip, surat pengesahan pelajar, surat tamat belajar dan banyak lagi jenis borang TANPA PERLU BERATUR di pejabat HEA lagi. Bagaimana?

Segmen Paling Mudah Menang Hadiah Misteri!

Assalamualaikum dan Hai semua.

Ini adalah Segmen paling mudah dan anda berpeluang menangi Hadiah Misteri.  Iaitu berupa Wang Tunai dan Juga Barangan Eksklusif.

Tujuan Segmen ini diadakan adalah untuk menambah kenalan antara Blog Rin dan juga korang semua. Dan sempena Rin baru lancarkan Ashrin Food dan juga Butik. So hadiah pun adalah dari wang tunai dan barangan butik. Belum diupdate lagi barang-barang di blog n fb ni. So, nama pun hadiah misteri :)

Cara untuk menang?

Giveaway Paling Gedik


Lucu nama GA kali ni...tapi menarik tau hadiahnya..jom join ramai-ramai!
Tambah-tambah kawan~weeee...
Click banner atas k?

Final Results America's Got Talent 2017!

I have been a fan of America's Got Talent, Britain's Got Talent and Asian Got Talent for the rest of the seasons. Now this year too! I am excited to know who is the winner of America's Got Talent 2017. Surprisingly, the top 2 was Angelica Hale (9 years old) and Darci Lynne (12 years old). Both are super super super talented young kids! There are talented in their own way.

Darci won the highest votes and won 1 MILLION dolar! Wowww!!
You can check it out her final performance. It was superb! 

She is a Ventriloquist but with singing talent! I love this girl! She is funny too.

Congratulations Darci! 👍





JOB FAIR @UTC KOTA KINABALU

Berita baik buat orang Sabah yang masih lagi mencari pekerjaan. 
.
.
.
.
UTC Kota Kinabalu akan mengadakan Job Fair pada 30 September 2017 (Sabtu). 😲
.
.
.
Untuk maklumat lanjut, sila layari Facebook: JobsMalaysia Sabah

Sumber foto: JobsMalaysia Sabah

Giveaway Comel By Syahirah Valiant

Jom join GA dari syahirahvaliant.com

Giveaway Date : 9 September 2017 - 9 October 2017
Click banner di bawah 😄
all the best!

Cara-cara menghilangkan mabuk perjalanan

Mabuk waktu dalam perjalanan ni ramai yang telah mengalami sebenarnya...saya pun kaki mabuk perjalanan juga tau, x kisahlah darat ka, udara ka, laut ka...semua pun mabuk saja...
tapi setakat ni masih boleh mengelak dari muntah..cuma pening yang x terkata tu ada la..
apa yang saya buat selalu ialah, "Be Ready"
bukan be ready untuk muntah, tapi be ready untuk sedia segala keperluan mengelak dari mabuk..
Cara-caranya ialah:

6 Tempat menarik yang ada di Labuan


Baru-baru ni saya telah berkunjung ke Labuan bersama kawan serumah. Last trip la katakan, lepas ni dah masing-masing. Jadi, apa yang boleh dibuat di Labuan ni? Kali ni saya ingin berkongsi 6 tempat menarik yang boleh dilawati di Labuan.

Top 8 korean drama popular (2017)

Siapa yang sukakan drama korea?✋
Drama korea ni menjadi kegilaan sesetengah orang Malaysia ni, termasuklah saya..😀 apa yang best? jalan cerita? watak komedi? oppa hensem? atau heroin dia comel? tu semua terpulang pada individu masing-masing. Berikut merupakan TOP #8 drama korea yang popular tahun 2017 pada pendapat saya la..hehe walaupun tahun 2017 belum habis..

2 Days 1 Night in Kampung Sayap, Kota Belud

It was rainy season but we have no other choice than have to complete the assignment to climb the Mount Nopungguk, Lituk Trail Kota Belud. It was 2 days and 1 night; and it was for Corporate Social Responsibilities (CSR) program under Tourism Marketing. The reason we went there to help in promoting Kg.Sayap as an Edu-Tourism places for visitors. Yes, they did offer so many exciting activities including trekking to see the cave and many more, but it will take like 4 days to one week to complete the whole activities.

Thus, our team had the opportunity to climb Mount Nopungguk, also one of the mountains in Sabah. It was very challenging for amateur climbers. You need more stamina to climb the mountain as it took us almost 10 hours, less or more to complete the whole journey depending on the individual's stamina. The good thing is that, they have the mountain guide who will always stick with you during the journey, so you will feel safe as long as you keep on track and listen to your guide.

Here are the pictures that we took during our trip in Kg.Sayap, Kota Belud. Enjoy!

Laptop Rosak Lagi

Asal laptop rosak jak, rasa lifeless patah jari sebab x dapat upate blog..guna phone memang dapat..tapi lain perasannya bila update guna laptop ni...lebih selesa menaip banding touchscreen di handphone tu...hari tu, internal hard disk aku rosak..belum sempat backup dan format, hilang segala document penting dalam laptop....terpaksa ganti beli baru hard disk 500 GB...

Image result for laptop dell inspiron 15

Segmen Suai Kenal Bloggers Seluruh Malaysia

Assalamualaikum.....ada yang masih belum tidur ka? haa..entri buat tengah malam la ni kalau dah tanya pasal belum tidur...ni saya masuk sorang blogger dari Labuan...dia buat Giveaway tau...tujuannya untuk memperkenalkan diri masing-masing kepada bloggers satu Malaysia ni... bagus juga ni...okay, dah jom kita start! 😄

First Giveaway By Blog Buku Pinky!

Mari join First Giveaway dari Blog Buku Pinky! ^_^
Blogger Sarawakian ni...hehe salam blogger dari Sabahan...
Click banner dibawah ya 😘

Day 3 in Seoul

Hi! it's day 3 for Seoul's sharing my little pictures and little stories.
We went to Cheonggyecheon Stream, Museum, Itaewon Mosque, Samsung d'light. Ah, not to forget, our lunch was held in a hotel so its like  a buffet style with Arabian influence type of cuisine and not the Korean style. Quite okay but I hope for more Korean food next time..yeayy!💪
Seoul City..x tau apa nama building tu tapi yang pastinya dia adalah duty free shop..hahaha
Lokasi: Cheonggyecheon Stream, Seoul

Tamat UiTM ! #roadtoconvo

alhamdulillah...maka dengan ini tamatlah sudah pengajian aku di UiTM...
walaupun tidaklah mencapai dean's list..cuma 3.45 sahaja..tapi aku bersyukur kerana melepasi tahap degree ini..
tinggal menanti convo tahun depan 2018...
sekarang tengah gigih mencari kerja..namun tengah berfikir-fikir untuk buat business sendiri di bawah nasihat ayah sendiri..
insyaa Allah....jika diizinkanNya..
Kita hanya merancang, dan Allah yang menentukan segalanya..
#tamatuitm #roadtoconvo


5 aktiviti yang best di area Sabah

Hi bloggers!
Hari ni aku mau share aktiviti best yang boleh korang buat sekiranya berkunjung ke Sabah.
Ni hanyalah beberapa tempat dan masih banyak lagi aktiviti best yang boleh dibuat di sini!
Jom check it out!

1. Aktiviti di Pulau

Antara common activities yang orang selalu buat di area kk ni adalah berkunjung ke pulau-pulau yang ada di Sabah. Menurut artikel freemalaysiatoday.com (2017), di Sabah sahaja terdapat 394 buah pulau yang menjadikan Sabah sebagai negeri yang mempunyai pulau terbanyak di dalam Malaysia..Maka tidak hairanlah kalau ramai pelancong ke Sabah ni semata-mata hanya untuk ke pulau. Oleh itu, tidak kiralah kamu bermalam atau tidak di sana. Boleh snorkelling, diving, parasailing, banana boat, seawalking, zipline..ah banyak lagi la..sunbathing pun boleh..haha..harga sangat berpatutan, boleh ambil dalam bentuk pakej ataupun walk-in terus ikut keselesaan masing-masing.

classmates aku masa diploma...hehe rindu la snorkel dengan dorang ni,,,

Day 2 in Seoul

Assalamualaikum...sekarang mau cerita hari kedua di Seoul. hehe x habis lagi ni...

Ini la Seoul Youth Hostel, tempat kami tinggal sepanjang di Seoul..rating ni aku bagi 4 daripada 5..
sebab? since tempat ni bersih, sangat selesa dan cantik..cuma tidak ada seterika disediakan..yang penting dia bagi service free untuk cuci kain sendiri guna mesin diorang..cuma dryer jak yang perlu bayar 1000 won.
cafe dia non-halal, tapi diorang ada provide kitchen dan ada tempat lepak2 tengok tv, online..makan maggi..hehehe

Day 1 in Seoul


Assalamualaikum bloggers..
agak lama tinggal blog ni..sibuk menghabiskan sisa-sisa semester di UiTM, dan akhirnya alhamdulillah, berjaya menamatkan tahun akhir dengan jayanya..grad on time!
okay, bulan Mei baru-baru ni, kami ada academic trip pegi Seoul, Korea. Masa tu penghujung musim sudah...cherry blossom dah hampir habis..kami berada di pertukaran waktu musim...akhirnya terlawat juga negara Song Joong Ki ni...hahahahaha excited sangat ni..

Jumpsuits For Playful Joy

Hi everyone!

Jump for joy in jumpsuits! Okay so jumpsuits or also known as playsuits can be worn for flirty and playful days. If you’re still interested in knowing what the difference is, playsuits are mostly shorties whereas jumpsuits are longer bottom wise. Kind of like short pants and long pants. With the availability of both jumpsuits and playsuit online nowadays, it’s hard not to buy one for yourself. But you might not know how to style it. So let’s have a look at a few inspiration photos to get your started.

Giveaway by FatinDiana

Join2 lagi! Jom! Klik banner di bawah ok?

tarikh tamat GA: 10 Mac 2017, 10pm

Giveaway Topup Percuma by Cik Candy

Malam-malam ni aktif pula join2 giveaway ni..hehe

jom join GA by Cik Candy ni...percuma tau! meh2, klik link di bawah ni...

GA tamat pada 11 March 2017 (sehari selepas birthday papa saya..hehe perlu ka bagitau..haha)

okey, jom join!

MUMMYAYU'S GIVEAWAY

Hai! Hari ni join Giveway dulu by Mummy Ayu ni...

kalau yang nak join, kilik gmbr kat bawah ya? kalau saya bertuah, saya nak yang warna ungu tu sebab fav kaler...weee..jom join ramai! Tamat 8 Mac 2017 ni.

Menyesal seribu kali...huhu

Ni la akibatnya bila ada laptop tapi x mau back up file dalam external hardisk...kejadian ni berlaku tahun lalu bila laptop aku buat hal reformat dengan sendirinya dan hilang segala gambar2 lama nostalgia, hilang gambar ke danum valley, hilaaaaanggggg...uwaaaaaaaaaaaaaaaaaa..

Sedih pun x mampu dah...huuhu sebab dah bye2...syukur2 la yang ada aku update awal2 dalam blog, dan upload di fb sesetengah gambar tuu...sebab line internet kuat masa tu........kalau di danum valley, haaaa kirim salam la...2G saja mampu ada...tu pun line dia macam chipsmore....jadi x la dapat on data dan x la dapat back up file dalam hp juga....huhuhuhu...sedih juga la x dapat share banyak picture masa di danum tu..penat2 aku ambil gambar sunrise yang kitorang turun masa subuh2 tu untuk tengok sunrise dari tower dia....perghhh...subahannallah...dia punya cantik tu pemandangan...wow... lepastu, bajet ke sana x la mahal...RM300 saja..maklumlah dapat price student....best la...huhu tapi gambar dah hilanggggg....T_T

Sem akhir!!

Assalamualaikum...hari ni excited campur kerisauan..haha sebab sabtu ni dah kena masuk rumah sewa dan isnin dah start kelas balik..nampaknya tiada masa la mau angan2 cuti lagi..haha research aku pun belum ada penyambungan lagi...susahnya mau mula kalau dah duduk cuti ni...syukurlah cuti cuma sebulan..karang kalau 2 bulan, hah, berhabuk la research ko yg x siap2 tu....ni x boleh tangguh ni....6 Mac 2017 ni bersamaan hari isnin, UiTM dah buka semester..walaupun agak lewat beberapa minggu banding UMS yang dekat di Sabah ni...tapi macam tu la....Insyaa Allah aku bakal menamatkan study pada hujung Julai 2017...lepastu plan, mau cari kerja bawah2 dulu...ambil pengalaman sementara tunggu peluang yang lebih cerah...rasanya kurang 5 bulan study ni x lama...lepas tu baru la tarik nafas selega-leganya...ok la, sampai sini saja dulu..lepas ni mungkin akan busy sikit urusan itu ini...dengan keterujaan mau pegi korea lagi spring ni..hahaha anyeong!! (adeh, korea2 pula...hehe)

Result exam uitm mengecewakan saya??

Assalamualaikum...mau share sikit, luahan hati yang kecewa...orang kata, hati-hati post sebarang post di media sosial...apa-apa pun, hati-hatilah dengan semua percakapan anda...ini kisah benar yang terjadi pada diri ini..huhu

17 Feb 2017 bersamaan dengan hari Jumaat....bermulalah orang ramai yang menyemak keputusan peperiksaan untuk budak2 degree ni...aku pun excited buka emel...cek tepat jam12 tengah malam..haih?? x masuk lagi? kosong inbox ni...cek dalam spam pun x ada...tunggu punya tunggu, dalam jam1 pagi lebih-lebih macam tu, masuklah emel sims@SALAM.UITM.....(tagline SALAM yang popular di kalangan pelajar2 uitm ni) bila buka mesej tu, alamak, dia tulis aku kena tunggakan hutang pulak?? bila masa aku kena tunggakan ni??

Takut ke luar negara??

Assalamualaikum...hari ni masih cuti semester lagi..belum start buka sem untuk degree lagi...

Dalam hati ni excited bercampur worried, anxiety semua la...hahh pasal apa pula ni?? buat pertama kalinya saya akan menjejakkan kaki ke luar negara...yeayy!!
okay, di mana? tempat ni banyak sangat mamat macam lee min ho tuuuu, hahahaha South Korea la..

Mau dijadikan cerita, deposit dah bayar....tinggal balance lagi la...harga boleh tahan juga...kami travel in a group..agak ramai juga la...tau2 pula aku disuruh jadi bendahari..kumpul duit untuk bayar dengan agen yang bawa kami trip tu...untuk makluman juga, ini under Muslim Package, so tidak la berapa risau pasal tu...lega hati..

Disebabkan saya ni terlalu risau, haaaa, saya dah siap buat list keperluan barang pakaian semua tu...buat checklist la maksudnya....kebetulan tarikh yang dipilih tu musim spring, jadi tidak la perlu fikir pasal pakaian winter...yang kena fikir ni, mau letak kemas2 barang dalam beg supaya x jadinya selongkar2 kat airport...nah kena label nama, no hp kecemasan atas luggage dan beg2 lain, in case kalau tercicir...... dan termasuk mengelak segala unwanted punya barang yang x boleh bawa masuk kapal...

Perahu Hill, Tamparuli Sabah

Hi hiking lovers!
Today, I would like to share a few pictures during my hiking activities with my classmates. Yes, only 3 of us. hehe. Hiking has been a trendy activities for the Sabahan since 2016. How do I know this kind of statement? Well, it is shown all over the social network sites such as Facebook and Instagram. So, is it a good trend? Oh yes it is! because it encourage people to stay healthy with this kind of activities. Also, for the hiking lovers will take it as their bucket list of hills in Sabah. Different hills have different beautiful views.This is one of the challenging hills for me because of the slippery and steeply surface (because of the rain) before reach at the top hill. For those who wish to go there, I wish you all the best and happy hiking! :)

Tirig Hill, Sepanggar Sabah

On 13 November 2016, our Faculty of Hotel and Tourism Management organized a healthy event called “GO Tirig: Hike in Blue on Tourism FIT Day 3.0” in conjunction with World Diabetes Day located at Kampung Lapasan, Telipok. The event was merrier because they organized extra activities in Tirig. Big compliments to the junior who work hard towards the event! Among all the hills in Kota Kinabalu area, in my opinion, this is the second easiest hill to hike after the Padang Hill. Heeeee… the hardest one in KK could be the Perahu Hill, I guess? Because of the steep hill makes it challenging for the hikers. Naa, that is just my personal opinion. Hehehe however, every hills have their own unique view from top, you will feel it as you reach the top.

Here are some sweet pictures of candies throughout the event (taken from my phone):

Mamutik Island, Sabah

On 22 January 2017, we decided to have some holiday trip in less than one day before we have our semester break! Therefore, we went to Mamutik Island for picnic and snorkeling!
It takes about 20 minutes by speed boat to reach the island from the Jesselton Point jetty.

It is quite cheap per pax since we got the student rate. We spent less than RM50 which consist of:

Some memories are meant to be forgotten

How happy the memories are in your life?
How you ought to be happy in that way?
What makes you happy for some reason it will hurt you someday?
Do you feel bless for the memories?
Do you ever think of it over and over again?
What makes you love the memories so much?
Does it sure represents your future?
Are you valuable enough to be in that level?
Will you be in that scene again for the time ahead?
Will you able to act the same pattern?
How do you make it happen?
Will you truly love that person again?
Does it ever makes sense to your heart and to your life?
What if the love that you gain will change your life?
If you leave it, would it be the same as before?
Would you ever regret of doing it.....?

Tell me, if I really hurt you then I will leave for good

There are some incidents than one person could not control the way he thinks, speaks or act.
It would come with its own reason but a complicated one.
Some would say, it is just an excuse to avoid questions.
or maybe it could be a confusion occurred in continuous time.
If the love made you get through all of this, then leave it.
However, stay still. If you still love that one heart.
No doubt that I would still love you until the day I die and be loyal to one man's heart.
I am sorry for my mistake on hurting you with no intention.
The word sorry could mean worthless to you...
To let my mind empty without it, seems to be impossible..
Then tell me, if I really hurt you then I will leave for good...

Poster War at UiTM Sabah

My lecturer said to us "Kalau kamu ada ilmu lebih, jangan kedekut untuk kongsi ilmu tu dengan kawan". That is one of the "pesanan" from her.. now I'm in my Bachelor Degree in semester 5 which will be my final year. Antara perkara yang mendebarkan masa degree ni ialah poster war. Rasa macam final year project sudah tapi belum lagi...this is just a small part of it. Great experience, great moments and one of the memorable one :)

Nuffnang Ads