Nuffnang Ads

Kerja tanpa interview? Resume? Isi borang?

Ni yang terjadi dengan aku sekarang...

Kakak aku bekerja di kedai yang memberi perkhidmatan menyulam t-shirt, baju koprat, buat banner, wording untuk trofi,plak, buat ID card dan macam2 lagi la..
Mau dijadikan cerita, kakak aku tu dah memohon kerja di sana selepas dia temu duga untuk graphics designer position. 

Antara syarat majikan tu, kena pandai CorelDRAW...
kakak aku tu memang dah ambil course Maths & Comp Graphics di UMS, 
dan sudah pun graduate baru2 ni...
Banyaklah kejadian kat kedai tu, antaranya...hmm..ramai pekerja berhenti mendadak...
x tahu sebab apa...masalah peribadi..atau gaji x cukup untuk menampung sara hidup keluarga so diorang kena cari kerja yang lebih baik kot? entahlah...

Bila dah jadi macam tu, bos tu tanya2 kakak aku kalau ada kawan dia yang mahu kerja kat kedai tu..last2 kakak aku TERcerita pasal aku yang aku dah habis diploma...

Suddenly, bos tu mau ambil aku kerja..untuk ganti position pekerja yang resign mendadak dari office belakang bahagian sulam-menyulam tu...

Aku pun dalam hati cuma mau try ja kerja tu, ingatkan bolehlah resign juga kalau rasa macam x sesuai..dah la aku xda pengalaman...tu satu...pastu skil menyulam lagi la failed....jahit2 tepi kain tu bolehlah...tapi sulam? oh no no no... memang susah kalau harapkan mau belajar sendiri...

Lagi-lagi aku ni belajar bahagian tourism...bukan menyulam..guna mesin besar2 pula tu...
tourism is like working with human..but me? i'm working with machines! 

Okay...first day kerja, dah kena ajar la cara guna mesin tu...tapi gosh! laju sangat orang tu ajar aku...dah la lelaki...dia ajar aku pun macam gaya lelaki la kan...sempoi sangat...x la detail macam wanita..hahaha

akibatnya, aku jadi banyak tanya...nampak macam berlagak pula bila banyak sangat mau tau kan? yalah, sebab lelaki tu dah hari last dia kat sana...mestilah dia ajar pun sekadar apa yang ada....huhu kesiannya aku...stress belajar banyak sangat dalam masa setengah hari... hari pertama tu aku dah kena suru sulam nametag budak sekolah yang banyak2 tu...

Second day, sulam nama atas sarung bantal...dah la, aku sangat2 unfamiliar dengan mesin tu...bos suruh pula aku design ikut contoh guna software CorelDRAW X5 dengan Wilcom entah apa dua benda alah baru ni aku kena belajar...bos pun ajar sangat laju dan kelam kabut...aku pun jadi panik entah apa-apa la...

aku stress bukan sebab dorang marah tapi sebab dorang ambil order terus tanpa latih aku betul2 dulu...memang aku sorang ja la pekerja sana yang buat kerja sulam-menyulam ni....alahai..dah la xda temuduga pa benda semua..aku harap ja majikan aku ni pun jujur la dan berlaku adil dengan aku..huhu

Ni la kerja aku untuk second day tu...


#Penat juga la hari-hari kena pulang jam 7.00 malam....nasib baik Ahad off day...huhu

4 comments:

  1. kerja tu ibadah...
    bestnya ada kerja.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul...kerja tu ibadah...harap2 dapat kerja dengan baik...

      Delete
  2. Insya Allah. Moga semuanya berjalan dengan lancar. Kerja elok-elok ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks Farrah :) mudah-mudahan semua okey..agak susah juga belajar benda baru ni...

      Delete

Dah baca? komenlah juga..... ^_^ Thanks..

Nuffnang Ads