Nuffnang Ads

#2Throwback- Academic Trip to Kiulu

Hi Bloggers!

Ni story throwback lagi...

Hello Sunshine!
hehe dengan segarnya mata, aku bangun pagi ni..cukup dah rehat semalaman di bilik.awal pagi bangun, dapat juga update cerita baru di sini ! hehe excited sudah ni mau cerita....

kemarin, Fakulti aku, (Diploma Pengurusan Pelancongan) hehe kami buat lawatan ke Kiulu...
ok...kos belanja 1 pakej tu RM200 ~ mahal kan............. tapi pihak HEP akan sponsor RM80 yang kami akan claim kemudian......hehe tu la hakikatnya masuk course ni kena berkorban demi mau dapat markah OGA kami....

orait, awal pagi tu kami berkumpul di gate besar UiTM...dan kira-kira jam 8.25 pagi kami bertolak,
sampai sahaja di Tamparuli, kami lawat dulu tu Rumah Terbalik..
Kalau masuk di dalam rumah tu, tidak boleh ambil gambar...hanya di luar saja....
mula-mula naik, memang ada terasa sakit kepala...sebab semuanya terbalik....hehe

ok..mau tambah info sikit, kenapa Rumah Terbalik ni dibuat? 
Tujuannya adalah sebagai simbolik agar kita menjaga alam sekitar kerana jika kita tidak menjaga alam sekitar, rumah pun boleh terbalik suatu hari nanti....(dipetik dari kata-kata tour guide untuk Rumah Terbalik)

ok ! done ! sudah tu, kami bertolak untuk ke Zipline activity ! yeaahh !! flying fox maksudnya.hehe
Zipline ni akan melalui sungai, dan panjang Zipline ini sejauh 320 meter.. Kalau gayat, memang bergegar juga tu..terutama bila mau naik menara untuk buat Zipline..
thanks juga untuk Guide kami, Ms. Alex and her friends.. sangat bertuah apabila dapat berkomunikasi dan faham bahasa English diorang yang pekat tu..hehe
kami kena pakai 'harness' dan helmet.. oleh sebab badan ni kecik,haha terpaksalah tunggu for medium size punya 'harness'...dan kali ke-3 percubaan untuk memuatkan, akhirnya dapat juga aku pergi Zipline..yeaah !

selepas habis Zipline, kami lunch ! ehehe yang pastinya perut dah lapar bah....hihihi
lauk tengahari tu buffet style, ada kentang goreng, sosej, ayam panggang, daging kambing, sayur labu masak kari, and sayur..(tidak ingat sayur apa lagi..hehe sbb ingt labu ja paling memikat selera..haha)

after that, time to change clothes and ready for water rafting ! hehe excited !
sampai di sana, kami di suruh untuk memakai life jacket dan helmet..dan juga ambil padle masing-masing.... kami diberi briefing dulu sebelum masuk ke sungai oleh si "uncle" hehe
(tidak tahu nama...sbnrnya abg bah itu tp mcm kami rasa "uncle" yg sesuai...hahaha)
dia beritahu apa mau buat kalau capsized (boat kamu terbalik), dia tanya juga siapa yang mau extrem punya boat trip...haha yg team kami ni si Rina, Aki, Aleen, Christia n aku, tetap mau yang TIDAK EXTREM...hahaha dan akhirnya, kami punya coach dalam boat tu si "uncle" juga...! hahaha bah apa lagi kesyokan la kami sebab rasa selamat nanti...

ok, info sikit, kami akan melalui sungai itu sejauh 7 kilometer sahaja...
arahan2 mendayung, "forward,backward, relax"

memang tidak terasa jauh sebab ENJOY sangat2 ! hehe walaupun hujan ketika itu, tapi tu yang mencabar..
waktu lalu di air yang sangat deras, bah kalau semua perempuan dalam 1 bot (kecuali si "uncle") mana nda panik...hehe automatik menjerit... ish3~nasib teda kena rakam muka bidak2 ketakutan bila bot tu terumbang ambing dengan air yang deras....kami berlanggar lagi dengan batu besar tapi tidak capsized..hihi
rupanya, kami punya boat la paling extrem..siap disuruh buat ala-ala banana boat lagi ar....duduk di tepi boat...sekalinya semua jatuh juga dalam air...HAHAHA... nasib ada life jacket....dalam ow air.....lima2 kami nda pandai berenang....antara kami 5, aku la paling takut mau masuk air dalam2 tu.....fobia datang balik..hoho...tapi overall memang bez la ! tu "uncle" juga paling sporting berabis ! hehehe
memang lenguh ni tangan mendayung, tapi tidak la sepanjang tu kena mendayung..hehe ada juga point2 tertentu, kami dibenarkan terjun untuk mandi...hahaa yg penting tetap dalam~ 

ni pula masih di rumah terbalik..baru mau masuk ke dalam..hihi

ni baru lepas habis water rafting.. dan baru lepas shower up..kebetulan hujan lebat..jadi sangat2 sejuk...haha

waiting for the bus ! sedang menunggu madam kami untuk bagi short briefing sebelum bertolak ! hehe







apa-apa pun, habis jak water rafting tu, kami berangkat pulang ke tempat Zipline tadi untuk washing up..kasi bersih segala kekotoran...sempat minum petang unruk memanaskan badan...snap2 picture...then, pulang semula ke Kolej Kediaman UiTM di hatiku....hehehe

habis semua awal pengsan sebab penat....haha
okay, tutup story ^_^ daaa~

p/s: credit to all my friends for these fantastic pictures !

No comments:

Post a Comment

Dah baca? komenlah juga..... ^_^ Thanks..

Nuffnang Ads