Nuffnang Ads

Terpilih dalam bloglist!

Assalamualaikum....

Alhamdulillah...Hari ni baru dapat berblogging setelah sekian 5 hari demam...banyak kerja tergendala termasuklah membalas komen-komen kamu semua...sorry ya....

Baru saja buka tadi nampak chatbox dari adelinelah.blogspot.com dan.......TADaaaaaa.....


yeayyy^_^ aku terpilih dalam 20 bloglist di blog dia...alhamdulillah...rezeki...mudah-mudahan lebih ramai bloggers yang tahu tentang kehadiran baru aku dalam dunia blog ni...apa-apa pun, thanks Adeline atas anjuran segmen tu... ^_^

#pertama kali menang segmen....andu ba..... 

SEGMEN NAIKKAN FOLLOWER by WAWAABDULHADI


Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.

GIVEAWAY RM100 Untuk Seorang Pemenang Bertuah

GIVEAWAY November . Bermula hari ini sehingga 30 November.


Senarai filem melayu yang akan ditayangkan di pawagam pada penghujung 2014/2015

  • cicakman 3
  • dendam orang mati
  • anak jantan
  • lelaki harapan dunia
  • manisnya cinta di cappadoccia
  • hanyut 
  • gila baby
  • nota
  • suami aku ustaz
  • balun
  • bravo 5
  • hantu bungkus ikat tepi
  • dollah superstar
  • juvana 2
  • kelibat
  • tuli sekampung
  • terbaik dari langit
  • 1,2 jaga

Syarat-syarat penyertaan :

  1. Copy kod HTML dan paste kan di entry
  2. Tag sekurang-kurangnya 3 orang rakan
  3. Follow blog Portal Pengembara Jalanan di Google Friend Connect
  4. Tinggalkan link url entry korang di ruang komen.
Kawan-kawan yang di tag:




Study then graduate...

Assalamualaikum.... Selamat malam dear bloggers...

Dah hampir setiap malam aku tidut jam 12 tengah malam...agaknya umur dah meningkat 21 ni jadi terbiasa tidur lewat...Masa time diploma, tidur awal ja aku...jam 9 lagi dah ngantuk....hehe

Cerita malam ni aku sebenarnya terfikir sal mau sambung study degree di UiTM Sabah..tengah menuggu konvo di Shah Alam nanti....
sekarang ni tengah buka permohonan online untuk kemasukan bulan MAC 2015... 
Permohonan UiTM tutup 3 Nov 2014 (aik..sempat promote lagi..haha)

Segmen I Follow U By Blog Dieyla

Hi bloggers...another segment to join! Come on!

click this banner

http://dieylapunyerblog.blogspot.com/2014/10/segmen-i-follow-u-by-blog-dieyla_20.html


Syarat - syarat penyertaan :


  1. Diwajibkan follow Blog Dieyla.
  2. Peserta harus like Fanpage dila, follow Twitter dila dan Follow Instagramdila(*wajib keatas yang ada account tersebut)
  3. Diwajibkan untuk tulis sebuah entry dengan tajuk "Segmen I Follow U By Blog Dieyla"
  4. Sila lekatkan banner segmen ini yang berlink ke entri ini didalam entri tersebut.
  5. Sertakan sekali nama-nama laman sosial yang korang nak suruh follow seperti facebook,fanpage,twitter,youtube,instagram,google plus dan sebagainya di dalam entri tersebut.
  6. Kemudian hantarkan link bagi entri tersebut di ruangan komen di bawah.

Ganjaran :


Hadiah top up akan diberikan kepada dua pemenang. Salah satu top up akan saya berikan kepada sesiapa yang paling banyak sekali like gambar saya di Instagram.Tak kisah gambar yang mana sekalipun.Jangan risau sebab tiap-tiap hari saya akan update bilangan bagi setiap likers.Satu lagi top up akan diberikan kepada orang yang paling bertuah. Cara pemilihan belum saya pasti lagi.Top up ini berharga lumayan, yang pastinya atas RM10.tapi yang pasti nilai top up saya berikan ni amat berbaloi.Nilai dirahsiakan :)

Follow me on TwitterInstagramFacebook Page

"Dia" yang selalu ego padaku..

Assalamualaikum...

Tadi rumah aku blackout dua jam lebih juga la....rasanya satu K.K mungkin...Earth Hour la kan...(kunun)...Sabah ni memang macam ni...x kuat electricity power, haha tapi xpa...ni yang buat rakyat di Sabah ni sentiasa bersyukur apa adanya...dan ada kesabaran yang sangat tinggi..(hihi ke situ pula)

Malam ni, cerita pasal si "dia" yang pertama kali aku jumpa sampai sekarang...teringat pula pasal tu kan...(tersenyum sendiri dah ni)

Segmen Pencarian Bloglist November Truly Love



Tujuan segmen ini diadakan adalah untuk mencari 15 blog yang akan menjadi penyeri di sidebar blog ini.. 

Syarat-syarat penyertaan:
  1. Follow blog Truly Love;
  2. Add To Circle Google Plus +Maria Firdz ;
  3. Buat entry bertajuk Segmen Pencarian Bloglist Oktober Truly Love
  4. Copy coding yang disediakan dan pastekan di ruangan HTML entry dan Publish!
  5. Tinggalkan URL entry penyertaan di ruangan komen entry ini.
  6. Penyertaan terbuka untuk semua blogger.
  7. 15 Blog akan dipilih menggunakan Random.org. dan akan dimasukkan dalam senarai bloglist di Sidebar Blog Truly Love.
  8. Lain-lain penyertaan yang tidak terpilih akan dimasukkan ke dalam Maria Firdz Bloglist.
  9. Tarikh Penyertaan : 21 Oktober 2014 hingga 31 Oktober 2014 (11.59PM)
Jom, sama-sama memeriahkan segmen ringkas ini.. 

kena marah..huhu

assalamualaikum semua ! ^_^
pagi ni aku mau cerita sikit ni..dulu waktu aku masih berusia 4 tahun kan,
papa selalu rotan aku dengan kakak.. sakit ni...pedas tau kena rotan di kaki..
bukan alang-alang rotan papa tu, getah panjang entah dari mana dia dapat buat rotan panjang gitu..haha

Segment Blog Review by Sally Samsaiman

Assalamualaikum...
Hi bloggers~ Malam ni join lagi segmen2 best dari bloggers...
Jom join sama..Klik ja banner di bawah ni.. :)

Segmen ini akan berlangsung dari 21st Oktober - 26th October 2014 (11.59 pm waktu Malaysia)

#6Throwback- Mengimbas kenangan SMK SANZAC batch 2010 part 3

haluu bloggers!
lama x sambung cerita ni kan..okey..final year aku di Sanzac ni memang x banyak aktiviti yang aku ikut sebab SPM kan. Cuma banyak kepada MC jak ni.. awal bulan lagi, dah semangat betul study..hahaha cuma tension sebab aku dah memang x boleh bawa tu subjek2 sains..macam bio,fizik,kimia tu..memang kirim salam jak la kan.. dah la sejarah tu pun satu hal..hahaa belum ko sebut addmath..tapi addmath memang best la..bab2 mengira ni memang aku suka...kalau yang baca2 panjang lebar macam sejarah tu kureng sikit...tapi bahasa melayu la paling best..puas hati la juga aku rasa bila result tu keluar..bersyukur sangat...at least tiada la yang gagal kan..2 lulus, yang len kredit..nasib2 x fail..haha..

#5Throwback- Mengimbas kenangan SMK SANZAC batch 2010 part 2

2009

Merupakan tahun permulaan tingkatan 4. Tahun ni memang gempak jugalah sebab banyak aktiviti yang aku join. Tahun ini jugalah tahun yang menyedihkan bagi aku. Okey, yang best tu, bila aku banyak join jadi pengacara majlis. Memang non-stop la jadi MC nie, MC sukan, program2 motivasi dan ceramah di sekolah, program khatam Al-Quran, dan majlis sambutan kemerdekaan. TETAPI bukan aku sorang2 jak yang mengacarakan majlis, aku ada partner yang dah selalu diganding jadi MC sama-sama. Dia ni terkenal di sekolah dengan gelaran YB. Sebabnya?

#4Throwback- Mengimbas kenangan SMK SANZAC batch 2010 part 1

"SMK SANZAC yang tercinta'
itulah bait-bait lirik yang masih aku ingati...itulah senikata lagu sekolah SMK SANZAC yang tidak pernah luput dari ingatan...di situlah aku jatuh dan bangun kembali...walaupun blog aku agak terlewat dari tahun aku mula bersekolah di sana,namun aku masih ingat setiap kenangan yang berlaku...

#3Throwback- Misteri penyapu sampah...

assalamualaikum.....ni bukan cerita hantu..cuma 'macam' cerita hantu....hihihihihihi (ketawa hantu)..
sebenarnya aku bukan suka dengar cerita hantu, apa lagi tengok wayang2 hantu ni... sebabnya tidak bagus untuk kesihatan minda... haaa, ni fakta ni tau...

#2Throwback- Academic Trip to Kiulu

Hi Bloggers!

Ni story throwback lagi...

Hello Sunshine!
hehe dengan segarnya mata, aku bangun pagi ni..cukup dah rehat semalaman di bilik.awal pagi bangun, dapat juga update cerita baru di sini ! hehe excited sudah ni mau cerita....

kemarin, Fakulti aku, (Diploma Pengurusan Pelancongan) hehe kami buat lawatan ke Kiulu...
ok...kos belanja 1 pakej tu RM200 ~ mahal kan............. tapi pihak HEP akan sponsor RM80 yang kami akan claim kemudian......hehe tu la hakikatnya masuk course ni kena berkorban demi mau dapat markah OGA kami....

orait, awal pagi tu kami berkumpul di gate besar UiTM...dan kira-kira jam 8.25 pagi kami bertolak,

#1Throwback- Siapa "add" siapa??

Haluu bloggers ! 

pernahkah situasi ni jadi dengan kamu apabila kamu sedang online Facebook, entah dari mana sorang mamat ni datang menyapa anda dalam chatbox? memang banyak berlaku begitu. Ditambah lagi dengan persoalan "sejak bila dia jadi kawan FB aku ni? aku kah yang add dia? x pernah pun.."
itulah cerita yang ingin dikongsi petang-petang ni..
(haha tiba2 ada mood mau mencoret sekejap)

Segmen #Throwback a.k.a #Flashback Intro.

Hi bloggers!

Hari ni aku mau start buat throwback post2 blog aku yang lama dulu tu....rasa rindu baca blog lama aku...hehe..so..Here we go!


Brooch Handmade..

Hi dear bloggers!

Happy weekend! Hari ni saya mau promote jualan handmade flower and ribbon brooch. Okay, description pasal brooch/keronsang ni boleh cek di Facebook page: blogbebaifa

 

Paris Souvenirs Giveaway by JINDRISSKA!!

Hi Bloggers ! Saya join Giveaway lagi bulan ni...heeee jom join juga...


Syarat2 penyertaan:

  • Follow blog JINDRISSKA ni. (Kalau dah follow, skip je syarat ni.)
  • Buat satu entry khas bertajuk "Paris Souvenirs Giveaway by JINDRISSKA!!" , letak banner, copy syarat2 penyertaan ni dan backlink ke blog JINDRISSKA.BLOGSPOT.COM.
  • Wajib tag sekurang-kurangnya 3 orang rakan blogger, dan inform diorang. (Kalau kawan tuh dah di-tagged, janganlah tag diorang lagi. Kesian diorang dapat notification banyak2. Heheheh.)
  • Lastly, letakkan link entry korang dalam ruangan komen kat blog JINDRISSKA ni. (Jangan letak tempat lain plak, hehehe)
  • Siap!

Saya tag kepada rakan bloggers saya juga, jom join!

Family is always be priority..

Aloha Bloggers! Aiseh, Hawaian la sangatt..heeee

Share pasal entri kali ni ialah my family...siapa pernah masa darjah 1 dulu kena suruh tulis karangan tentang "Keluarga Saya"????

Waaahh..bak kata budak2 sabah ni "basic bah tu di kampung kami" haha istilah la tu...

Maknanya kebanyakan cikgu suruh buat macam tu...kadang2 siap suruh lukis lagi salasilah keluarga. Memang sejak kecik lagi kita selalu dititik beratkan tentang keluarga. Masa di sekolah pun guru-guru tetap sebut pasal keluarga.

Aku pun of course ada family...hehe
#1 Makan2 dengan family di KFC together with big boss..hehe dengan papa tersayang la kan....insan yang banyak bagi motivasi, marah2 kami, membebel-bebel sayang....hahahaii...
apa yang penting, waktu ini, dialah juga mama kepada kami 5 beradik semenjak arwah mama pergi 4 tahun yang lalu...semuanya ada hikmah disebalik perancangan Allah... :)



haaaa...ada lagi gambar di bawah ni......

Segmen BuatWanita.Blogspot.Com Mencari Bloglist 2015



Segmen BuatWanita.Blogspot.Com Mencari Bloglist Jan-Jun 2015 kini bermula. Penyertaan dibuka mulai hari ini sehingga 30 Disember 2014.

Klik link dibawah banner untuk join! Jom semua, kita join :)

Semua yang join akan tersenarai dalam bloglist BuatWanita.Blogspot.Com untuk bulan Januari 2015 hingga bulan Jun 2015.

Pemenang bertuah akan menerima hadiah sponsor dari LittlePuteri.Blogspot.Com

Thank you for your support!

Waktu cuti, mau kuliah..waktu kuliah pula, mau cuti...hahaii~


Hai bloggers..

Malam2 ni...story2 lagi k? heeee


Aku baru ja habis diploma...sedang menunggu result final semester keluar dan tunggu konvo lagi...haiyooo...sangatlah bosan bila terperap dari bulan lalu sampai bulan ni di rumah dan akan terperap lagi pada bulan2 yang akan datang..hahahaii..

Sebab tu sekarang ni aku aktif berblog....tengok blog orang lain..follow sana sini...hahaha..memang best baca blog orang ni...ada yang personal life...ada yang pasal iklan produk...ada yang buat segmen macam2....yang aku ni pun join la sama...macam dalam entri saya yang ni ~


dan

haha...hilang juga kebosanan tu....pastu, dalam masa yang sama...aku buat benda kat gambar bawah ni...haaaaa....brooch yang boleh buat sendiri~setakat ni, menjadi la semua brooch2 aku....buat banyak2 ni mau buat apa ar? alaaa, jual la...hehe...
aku pi jual online, pastu jual kat kawan2..... 

Lepas ni...kurang la bosan tu kan??

Kawan aku kata, "Pergilah cari kerja..." 

Bukan x mau...tapi tengah plan untuk sambung Degree tahun depan....tu yang takut terlepas tarikh2 penting macam permohonan ka....pastu aku ni belum amik MUET lagi...dah la tu syarat utama untuk masuk degree...haiyeee...bapa aku belum suruh aku kerja lagi...jadi ni lah kejadiannya bila x kerja...cari kerja sendiri...heeee


Fade up with gamer??

Hi Bloggers...

Malam ni story sikit pasal budak generasi Y yang minat sangat pada game..Maklumlah, sekarang dah zaman teknologi yang pesat meluas~waahh...
jadi banyak dah aplikasi baru yang boleh dapat...sebagai contoh.....

"DOTA"

Sekarang dah Dota 2. Paling latest la... aku ditanya soalan cepu mas oleh future husband aku yang gilakan dota ni....

dia tanya, 
"kenapa kebanyakan perempuan x suka lelaki main dota??"
aku pun jawablah secara jujur....
pastu dia bidas pula jawapan aku tu....
dia x setuju lansung....

Love to earn money?? #SAMASAMA Cari Duit$

Hi bloggers ! ^_^

I would like to promote you guys about this cool talk porgramme Sama Sama Cari Duit Siri 6
Most importantly, it is free! Come on join and save your date!

Venue: Dewan Tun Mustapha, UiTM Sabah
Date: 19 October 2014 (Sunday)
Time: 8.00 am - 5.00 pm

Giveaway Diari Jejaka Hangat 2014



Giveaway Diari Jejaka Hangat 2014 bermula pada jam 4.00 pe 11 Oktober 2014 hingga 11.59 malam 11 November 2014. Menawarkan hadiah yang bernilai RM 552.90 untuk dimenangi. Senarai hadiah ada di SINI.

Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.

Syarat-syaratnya :

1. Wajib Follow Blog Sponsor
Diari Jejaka Hangat | Yun Sing | Ana Solehah | Syaza Raihanah | Iklil Syahmi | Idah Rashid | IanFaizal | Mar Mansor | Kathy R'bain | Shad | Ssurianah Yana | NurAlja | Aika Azizan | Budak Bandung Laici | Hunny Kitty | Si Tracey | Noryussyairah | Ida
2. Wajib Like Fanpage Sponsor

       


3. Follow Twitter + Instagram Sponsor
Twitter :   


Instagram :  Rexylla_Blogshop  Aerill_Hassan
4. Tambah Google Plus Sponsor 
+Mohamad Khairil  +ct fand 
3. Buat entri bertajuk Giveaway Diari Jejaka Hangat 2014
4. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
5. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI


37 pemenang bertuah akan dipilih dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 12 November 2014.

Good luck!

Sakit Kepala~

Hello bloggers...

Semalam family aku pegi jalan-jalan di Centre Point makan KFC pastu diorang tengok wayang...Movie Night la kan....Aku pula masa tu sodeyyy,,, sebab terpaksa duduk kat rumah sorang2 gara-gara aku tetiba sakit kepala...pastu x pasal2 muntah...opppss?? no no no....bukan sakit ehem ya....aku kurang minum air masa siang tu...ni la salah aku juga sebab x bawa air minum lebih....harapkan tempat yang x cukup jual air masa siang aku jalan tu.....haaaa....oleh itu, aku pun minumlah ubat sakit kepala....tertidur sampai ke pagi dengan hati yang hampa....

Dengar-dengar ceritanya x la menakutkan macam dracula yang sepatutnya....dah jadi baik dracula ni....hoho...apa pun, kalau mau tau cerita sepenuhnya, pergilah tonton sendiri ya....hehe


Hari Raya punya pasal...

Hi Bloggers :)

aktiviti hari ni, makan-makan! weee....! hehe lebih kurang la...kira macam menziarahi saudara-mara....masa tengahari tu aku dengan adik-beradik aku ikut bapa aku pergi majlis sempena hari raya aidiladha..sebelah petang pula, ke rumah saudara sebelah bapa aku..ada birthday party anak saudara....hehe



Karnival BSN ada cabutan bertuah??

Hai bloggers semua!

Cerita kemarin ni...throwback gitu...kejadian ni berlaku di Sekolah Kebangsaan Tanjung Aru 1.. Tapi karnival ni ada dua sesi..sesi yang kedua pula 18hb Oktober..So, kalau ada yang teringin mau join tu bolehlah datang beramai2 ke sekolah ni ya....Memandangkan ni bekas sekolah aku dulu masa sekolah rendah...sempatlah aku jumpa dengan 3 orang cikgu aku dulu yang masih lagi berkhidmat di sekolah ni....terubat rindu dengan sekolah lama...last darjah 6 masa tahun 2005..
Kebetulan adik bongsu aku pula join Pertandingan Bintang Kecil masa tu...walaupun x dapat masuk final tapi bapa aku kata, tu latihan supaya berani berdiri depan orang ramai...x la nervous kan....manatau dia mau ikut pidato pula..hehe

Haaa. yang mau ikut cabutan bertuah tu, bolehlah daftar di kaunter masa karnival dan jangan lupa bawa buku akaun bsn atau kad atm anda....banyak hadiah menarik dan pameran-pameran dari BSN serta gerai-gerai jualan turut diadakan...datang ramai-ramai memeriahkan 
Karnival BSN di Sekolah Kebangsaan Tanjung Aru 1

Giveaway Pertama SitiSab

Hi Bloggers ! Jom aktifkan blog anda dan join 1st Giveaway dari Siti Sab's Blog.
Boleh menang hadiah wang tunai RM100 tuuuu~Wow! apa tunggu lagi??

Tag:

(Klik pada banner untuk join ya..)
Selamat Mencuba! ^_^

Cerita Giveway Contest dari blog kylifa.blogspot.com

Hi Readers....

Hujan yang sangat lebat di bumi Kota Kinabalu ni....tengah-tengah hujan ni, best juga update blog kan....
anyway, thank you kepada bloggers yang sudi view blog aku terutama kepada Nuffnagers. Memang mau minta ramai followers kat blog memang susah...hari2 kena buat blogwalking...

Mulanya hanya hobi...cuma bila dah free time sangat2 masa ni...Ada juga terfikir mau buat Giveaway Contest setelah mendapat inspirasi dari bloggers yang dah berjaya buat segmen-segmen tu.... Cuma supporters dari peserta bloggers kena lah ramai kan..baru contest tu menjadi...
yang paling best bila dah ramai followers tu, dapat kenal ramai bloggers di luar sana yang sangat kreatif dalam penulisan blog.

Kadang-kadang sedih juga sebab ada sesetengah pihak tu memandang rendah kepada bloggers ni...Sampaikan aku rasa mahu membuktikan dengan diorang bahawa blogging ni boleh bawa keuntungan dengan cara yang betul dan halal.
Apa-apa pun, harapkan supporters dari semua untuk beri tunjuk ajar dalam komen2 di bawah ya...
Minta tolong share tips2 dan pendapat anda....Terima Kasih...


Praktikal di Rainforest Discovery Centre, Sepilok

Hi bloggers!

Hari ni aku mau cerita pasal tempat praktikal aku masa diploma. RDC kalau short la, terletak di sepilok sandakan. Kalau ikut batu, sepilok tu di batu 14. Tempat tinggal masa praktikal 4 bulan tu, di FRC guest house..sebulan RM180, tu yang aku kena charge la...okey apa...bilik macam hotel style...cuma, makanan tu masak sendiri la...survive itu ja la..lain2 tu semua cukup...x berebut toilets...siap boleh main badminton lagi di halaman rumah tu... Tempat tu x jauh dari RDC, sangat dekat. Kalau jalan kaki, ada la dalam 15 minit gitu..apa lagi kalau guna kereta kan.. Masa 1st day, aku dengan 5 lagi kawan aku (2 classmates aku, sorang budak uitm sarawak, and 2 orang lagi dari UPM) pegi office RDC utk lapor diri. Haha utk pengetahuan semua, kalau jadi budak praktikal sana nanti, make sure pakaian tu sesuai la ya...hehe

tempat tu sangat best....kalau aku cerita semua, x la suprise kan..hehe
anyway, selama 4 bulan tu aku dapat kenal raaaamai orang....staff sana, interns sana, staf2 dari organisasi lain...wah...
oh ya, 1 lagi, budak2 uitm ni ada log book macam diari harian la, kena tulis setiap hari...pastu sekali seminggu minta supervisor cek, sign dan cop sekali tau...haaa, yang ni kena konsisten, kalau buat lambat2, confirm la bertimbun kerja bertangguh...mana dgn task yang di office lagi....haaaa.... satu lagi, buat report tu siap2...kalau boleh pasal background RDC tu awal2 lagi dah siap...then, tugas2 tu pelan2 buat, make sure buat draft...draft ni bukanlah macam rangka2 karangan jak, tapi 80% part tajuk tu dah siap....20% lagi touch up isi.... itu tips la...tu pun kalau x mau last minit kerja...

pastu setiap student praktikal tu ada dua orang panel. Panel 1 dan panel 2. Lecturer yang akan bagi nasihat pasal report dan presentation segala adalah dari panel 1. Ingattt, Panel 1 okay?? make sure tu...jangan sesekali lupa utk contact dia pasal report tu..buat appointment kalau perlu....jangan pula last minit baru mau jumpa panel tu....haaaa yang tu elakkan ye dik...kalau boleh, habis ja praktikal, terus buat appointment jumpa dengan dorang...jgn tunggu dipanggil...have some courtesy...
lecturer tourism especially kat uitm sabah ni sangat la prihatin dengan student2 dia...kalau kita minta tunjuk ajar, memang diorang sangat sedia membantu. So, ringan2 kan la mulut untuk bertanya dan minta panduan dari diorang..jangan dok diam kat rumah pula bila dah habis tempoh praktikal....

Orait, untuk mereka2 yang bakal praktikal nanti dan kawan2 batch saya yang masih dalam perjuangan menghabiskan diploma, saya ucapkan all the best ^_^ have fun masa praktikal tu and try to gain something really new to your life and i'm sure you won't regret it.
Bye ! :)

3 New Friends!!

Hi Bloggers!

Today I have 3 first new followers in my blog! Thank you so much for being the first follower 3 on top :) Glad to visit your blog... For those who wants to visit them and be their follower, you can go to these 3 bloggers~Lots of love from me! <3 <3 <3 ^_^
Terima Kasih :)

Rahsia apa lagi ni beba??

Hi dear bloggers!

I started blogging since I was in secondary school. It is one of my hobbies or my addict. Haha..Well, I have 3 blogs now. But the only active is this one.. kylifa.blogspot.com. I growth from my two other blog which are Blog You Up! and Ice Le' Moon Tee. These blog inspired me a lot through silence thinking. I have been so much problem with talking before. But now, I can talk more and more, and sometimes be silent as much as possible. That is me. Well, it depends on how it works through my relationship to people. I may not take this blogging as s career but it do feel like I'm in my own world when I do blogging....I can talk and talk and talk...sounds like forever alone right?? hahaha anyway, I have choose my future one to my future life..shhh..it is a secret....hehe okay bye!


Tersadung masa presentation???Oh My!!

Hi Readers!

Do you love presentation? As for me, I really do love presentation in class. It is true when people always say that presentation is hard. Do you feel like a butterfly in your stomach when you waited for your turn? Well, I do feel that nervous through all my head, heart, body and even my stomach gets hurts...Ouch...that is so terrible when it comes to presentation. Anyway, here's the tips for those who wants to be a good presenter, just for sharing:

Before Presenting:
  1. Well-prepared - Make sure all the slides are ready with the soft and hard copy of it. Always do backup for you file in case there is a blackout or technical problem with LCD and laptop. Do not block yourself with problems. Get solutions from it.
  2. Attractive PowerPoint - If you want to do something different, you may add small cartoon character in your slides to make it more fun see. Also, use bright colour to make the audience see the slides clearly.
  3. Make it as Point - The biggest and common mistakes make by people is the slides are not in point form. It can be seen as an essay in it. Avoid it! It might get you lost in the middle of presentation.
  4. Practice - It is also common word from people who really need to be the best.
  5. Killer Question - Always be in the judges' shoes. Think what will be the question that they will ask? Prepare as much as possible with killer answers! hehe
  6. Come up with Surprises - This is favorable for the audience and judges because it makes you different than other presenter. Try to make you presentation unique and interesting!
During Presenting:
  1. Smile - Even you are nervous, just smile !
  2. Confidence - Never afraid that you are wrong, just say it confidently. If the audience notify you are wrong, then just say, "thank you for the correction"
  3. Spontaneous - Never read all over your slides during presenting, that is why, you just put point in it and elaborate it in your own words just like you practice it before.
  4. Eye contact - make eye contact to your audience to get their attention to listen to you.
  5. Response - if you can make this special thing which get the audience response back to you during presentation, it will be great!
  6. Don't be afraid - Always encourage the audience to ask question! no matter how hard the question will be! because you need to psycho the audience and the judges so that they will be afraid to ask you question! ahah! However, like I said, always prepared with killer answers!
  7. Conclude it well - Just go straight to the points of overall of your presentation. Basically, it can be your own opinion or hope. Therefore, you can feel the presentation come smoothly.
Okay, that's all my tips to be a great presenter. Follow it well and I guarantee that you can be a great presenter as well as a great leader in a group presentation. All the best from me!
Just expect the unexpected!
Terima Kasih :)

Presentation slides on Case Study (HTT277)

Hi readers!

This is another slides made by me and presented by our group in the subject of Human Relations and Supervision in Tourism (HTT277). Just for sharing the information. Any question, just comment here. Don't worry, in malay pun boleh~ hehe
Terima Kasih :)

Jom belajar marketing!!!

Hi Bloggers !!

It is another sharing from slideshare. It is about a group presentation of MKT243- Fundamentals of Marketing presentation. Our group talk about Adzie Cake & Ingredient Sdn. Bhd. This was another successful presentation from us ! Great moment of throwback ! Anyway, wish you all the best for presentation.
Terima Kasih :)

Failed in computerized???

Hi readers !

This is my group presentation on CSC134 Computer and Information Processing. This was our slides based on applying the skills in Microsoft PowerPoint. Therefore, we learned more about many tricks instead of learning the basic use of PowerPoint. Even though the colour of the slides are not so attractive, i hope that you can read it well.
Terima Kasih :)

Presentation on Pilgrimages

Hi bloggers !

This is another shares from me about our group presentation on Religious Tourism called Hajj. There are also other than hajj but our presentation focus on this one. Therefore, just sharing the knowledge we have.
Terima Kasih :)

Pelanggan x puas hati bah

Hi readers...

Again, I am sharing our group presentation of this subject which is HTT160-Customer Service. It is not really a PowerPoint from what I observed. However, I took it as a lesson for me to do better next PowerPoint slides. Therefore, just take what do you think is useful for you. Just another sharing entries.
Terima Kasih :)

Pujian???

Hi Bloggers...

Just for sharing, this was our presentation slides on organising a seminar. This was during part 1 in subject of  
HTT127-Introduction to Meeting, Incentive, Convention and Exhibition (MICE)
Our group was the best group of presentation. Not to show off but as an inspiration to get success. A very simple slides but come on, what a great moment when your lecturer said, 
"I'll give you full mark"
wow! that was a great moment to share with our group members. The first time in my life, stayed up late at night with all the members until 4 o'clock in the morning. It was a disaster process but the output was excellent. This is it, my very first presentation with the group in UiTM Sabah.
Again, new experience...
Terima Kasih :)

Absent Letter

Hi bloggers...

During my time, I never wrote an absent letter. I am also sure that all of you face some difficulties in making an absent letter for your lecturer. Well, during my time, there was a lecturer who was very concern of the students. She gave us the sample of absent letter format.

This simple format helped the students a lot. However, it does not mean that you can get absence as you want. Do use it properly because you might never know when your absent letter is your hero to safe you from a serious problem. Think again. I am just helping. Good Luck with the letter !
Terima Kasih :)

Tertidur masa study?????

IKUTILAH TIPS YANG MUDAH INI...DAN INSYA ALLAH...ANDA DAPAT BELAJAR DENGAN SELESA DAN EFEKTIF ...SELAMAT MENCUBA!!^-^


  1. Baca doa penerang hati sebelum belajar! Minta keberkatan daripada Allah agar mudah masuk ilmu dalam minda! Insya Allah.....
  2. Fokus dengan buku jak!! Jangan peduli kalau ada adik-adik yang sedang huhahuha main sana sini buat bising tue.....buat nda nampak jak!!
  3. Pastikan persekitaran tempat belajar tue terang!! Jangan belajar di tempat yang cahayanya malap kerana boleh merosakkan mata kita!!
  4. Jangan semakkan meja dengan buku yang bertimbun-timbun!! Biar bukunya sikit jak tapi ilmunya padat!!
  5. Sediakan botol yang berisi air kosong agar dapat menstabilkan oksigen dalam badan dan mencerdaskan minda untuk berfikir....Ingat! Air sangat penting!!
  6. Kalau belajar malam &amp; mengantuk??? Caranya rehat seketika dengan menggosok gigi agar berasa lebih selesa....Jangan amalkan minum minuman yang mengandungi cafein..dan buat regangan badan yang ringan2 sahaja..!!
  7. Jangan amalkan mengulangkaji sambil mendengar radio atau lagu2 terutama yang menggunakan 'headset' seperti mp3 dan bnyk lagilah...ini boleh merosakkan tumpuan dan membahayakan telinga kita..!!
  8. Belajar dalam tempoh 40 minit dan 'rest' sebentar!! Pastu sambung semula study tue...jgn plak tido atau tengok tv..!!
  9. Sentiasa tingkatkan keyakinan diri untuk berjaya! Sebab..kalau bukan diri sendiri yang bagi keyakinan,siapa lagi...kan??? Jadi...percaya pada diri..."YES,I CAN DO IT!!"
  10. Akhir sekali....habis buat ulangkaji,tutup buku dan akhiri dengan 'alhamdulillah' bersyukur kerana dapat belajar dengan sempurna dan jangan lupa niatkan diri untuk belajar lagi nanti...^-^
selamat mencuba ! :D

Nuffnang Ads