Cerita si kawan..

Assalamualaikum..haluuu..

Minggu ni tugas aku membuat a.k.a menyulam name tag budak sekolah yang sangat2 banyak...ada yang order sampai 1 batch tingkatan satu...hahaha 5 kelas aku kena buat..dah tu satu nama kena 3 keping..

ok...berbalik pada tajuk entri (aku ni pandai lari tajuk ja)

ada kawan sekerja aku tu dua orang masing-masing 19 dan 24 tahun. Masih muda lagi...
Hendak dijadikan cerita....aku ni tempat diorang bawa borak-borak sambil tolong aku selesaikan tugas sulam-menyulam tu dengan mesin sulam yang membingitkan telinga...

Aku dengar jak la luahan hati diorang tu, sangat berbeza-beza cerita tu..
Ada yang dua hati mau sambung belajar atau tidak..sebab desakan keluarga ada yang menyuruh belajar lagi dan ada yang menyuruh untuk membuka business sendiri..maklumlah keluarga dia memang ada business sendiri..

Yang sorang pula aku kagum dengan skills yang dia ada dari segi maintenance, welding apa segala...aku pun x tau la..dia dah mula berjinak-jinak dengan kerja macam tu dari umur 16 tahun lagi..dan yang uniknya dia ni cepat sangat belajar benda-benda mekanikal yang sangat kompleks...
macam mesin sulam tu, dia dapat tangkap belajar dalam masa satu malam jak,, memang hebat orang macam ni...tapi sayangnya memang banyakah dugaan hidup yang dia sedang lalui sekarang..

Persamaan yang aku nampak, masing-masing ada masalah yang berkaitan dengan kewangan...
Yang aku pula akan belajar dari cerita pengalaman orang lain...hanya setia mendengar namun tidak mampu memberi nasihat kerana aku belum cukup kenal erti dunia luar ni...mungkin dengan mendengar tu dapat mengurangkan rasa terpendam di hati diorang tu ya...

#Buang yang keruh, ambil yang jernih..
Ambil positif, singkir negatif...

8 comments:

  1. makin kita besar, makin byk masalah, makin matang kita jadi nanti. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu.. Dan makin ramai jenis orang yang kita akan kenal..

      Delete
  2. Ujian dan masalah mendewasan kita..

    ReplyDelete
  3. bestnya pandai bab bab mekanikal... tu satu bidang yg semakin surut orang minat tu... ramai yg minat kerja yg mudah dan glamer berbanding kerja yg akan kotorkan tangan macam tu... saya dulu minat sangat kerja kerja home improvement... tapi atas desakan keluarga saya lari bidang... mak bapak zama sekarang lebih peka lagi memberikan kelonggaran pada anak2 untuk pilih minat sendiri... mak bapak zaman dulu tidak... mereka yg tentukan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang best, org tu boleh cepat tangkap kalau dah masuk mekanikal ni...

      Delete
  4. itulah bukan semua pandai bab mekanikal.. kena plak cepat belajar dalam masa yang singkat.. apapun semuanya bergantung pada minat juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang x semua, sebab adakala benda tu memerlukan pengetahuan yang mendalam utk kenal dengan benda2 tu semua, dia belajar pun dari pengalaman dia..

      Delete

Dah baca? komenlah juga..... ^_^ Thanks..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Check it out!