Nuffnang Ads

Blog Walking bersama RedBellas : Dream Escape

Hi bloggers! Ada segmen baru dari blog ni : RedBellas
One thing for sure, segmen ni unik sebabnya? antara syaratnya ialah letak gambar lokasi "Dream Escape" dan bagitau lokasi dan cerita sikit pasal lokasi tu..haha banyak la perkataan dan aku ni...
Segmen ni berakhir 30 November 2014, so cepat2 la join..ala, klik ja blog ni...ya? ^_^


Venice
antara daerah yang terletak di Itali! Tempat yang sangat romantik bagi pasangan yang bercinta..hehe sebab apa? adanya GONDOLA iaitu sejenis sampan panjang yang didayung oleh seorang dan kata pensyarah aku, di Venice terdapat lebih 400 buah jambatan! WOW!

Setiap jambatan mempunyai nama seperti;

Rialto Bridge, Piazza San Marco, Basilica of San Marco and Bridges of Sighs...and bla bla bla...banyaklah~

FAKTA MENARIKNYA!
Setiap kali gondola yang dinaiki pasangan itu melalui bawah jambatan itu, mereka perlu bercium???jadi kalau 400 jambatan? 400 kali? ish...ish..ish~
itu budaya di sanalah. Sebab itu la dikatakan tempat yang romantik..
haha sambil2 pendayung gondola itu menyanyi lagu yang mendayu-dayu mcm penyanyi opra..hehe

(kalau aku tengok gambar tempat Venice ni aku teringat Drama Korean Boys Over Flower yang pernah shooting drama diorang di sana ^_^)

Okay lupakan tu, selain romantik2 ni..gondola merupakan pengangkutan utama bagi penduduk Venice. Jika musim hujan yang lebat dan tidak berhenti, air akan naik hingga ke paras lutut. Maknanya banjir la kan! hoho jadi macam mana la penduduk tu mau pegi keja dan buat seperti rutin harian??
Penyelesaiannya mereka telah membina 'wooden platform' di mana penduduk boleh berjalan di atas jalan yang sempit dan panjang bagi mengelakkan kaki mereka tenggelam ke dalam air. Tetapi tidak semua la yang tahan mau beratur dan bersesak di atas platform tu. Pensyarah aku ada cakap juga "bila banjir jak, semua penduduk akan memakai boot macam Pua Chu Kang !
hahaah yellow boots everywhere....


Sekian sahaja dari saya..sorry banyak sangat menulis, hehe by the way, ni la segmen yang paling best aku pernah join! Happy blogging semua!

Saya mau tag si mereka2 yang sangat rajin terjah blog saya..hehe:

9 comments:

  1. auu , romantiks. Tapi kalau org islam lagi baik pergi dengan suami. :) goodluck :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..best kalau dapat honeymoon di sana....
      thank you Cik Adda ^_^

      Delete
  2. assalammualaikum ..bw here :)
    wah..bestnye ... memg romantik pon la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummussalam...
      thank you Alynn....
      romantik kan? haha

      Delete
  3. Datang dari segmen yang sama... Selamat berblogwalking.. tempat kita sama.... yeay ~

    http://miamorzafirah.blogspot.com/2014/11/blog-walking-bersama-redbellas-dream.html

    ReplyDelete
  4. Singgah dari segmen sama. Happy blogwalking. Romantiknya.
    My Dream Escape

    ReplyDelete
  5. terima kasih join.. sy dah update senarai peserta terbaru.

    ReplyDelete

Dah baca? komenlah juga..... ^_^ Thanks..

Nuffnang Ads