Praktikal di Rainforest Discovery Centre, Sepilok

Hi bloggers!

Hari ni aku mau cerita pasal tempat praktikal aku masa diploma. RDC kalau short la, terletak di sepilok sandakan. Kalau ikut batu, sepilok tu di batu 14. Tempat tinggal masa praktikal 4 bulan tu, di FRC guest house..sebulan RM180, tu yang aku kena charge la...okey apa...bilik macam hotel style...cuma, makanan tu masak sendiri la...survive itu ja la..lain2 tu semua cukup...x berebut toilets...siap boleh main badminton lagi di halaman rumah tu... Tempat tu x jauh dari RDC, sangat dekat. Kalau jalan kaki, ada la dalam 15 minit gitu..apa lagi kalau guna kereta kan.. Masa 1st day, aku dengan 5 lagi kawan aku (2 classmates aku, sorang budak uitm sarawak, and 2 orang lagi dari UPM) pegi office RDC utk lapor diri. Haha utk pengetahuan semua, kalau jadi budak praktikal sana nanti, make sure pakaian tu sesuai la ya...hehe

tempat tu sangat best....kalau aku cerita semua, x la suprise kan..hehe
anyway, selama 4 bulan tu aku dapat kenal raaaamai orang....staff sana, interns sana, staf2 dari organisasi lain...wah...
oh ya, 1 lagi, budak2 uitm ni ada log book macam diari harian la, kena tulis setiap hari...pastu sekali seminggu minta supervisor cek, sign dan cop sekali tau...haaa, yang ni kena konsisten, kalau buat lambat2, confirm la bertimbun kerja bertangguh...mana dgn task yang di office lagi....haaaa.... satu lagi, buat report tu siap2...kalau boleh pasal background RDC tu awal2 lagi dah siap...then, tugas2 tu pelan2 buat, make sure buat draft...draft ni bukanlah macam rangka2 karangan jak, tapi 80% part tajuk tu dah siap....20% lagi touch up isi.... itu tips la...tu pun kalau x mau last minit kerja...

pastu setiap student praktikal tu ada dua orang panel. Panel 1 dan panel 2. Lecturer yang akan bagi nasihat pasal report dan presentation segala adalah dari panel 1. Ingattt, Panel 1 okay?? make sure tu...jangan sesekali lupa utk contact dia pasal report tu..buat appointment kalau perlu....jangan pula last minit baru mau jumpa panel tu....haaaa yang tu elakkan ye dik...kalau boleh, habis ja praktikal, terus buat appointment jumpa dengan dorang...jgn tunggu dipanggil...have some courtesy...
lecturer tourism especially kat uitm sabah ni sangat la prihatin dengan student2 dia...kalau kita minta tunjuk ajar, memang diorang sangat sedia membantu. So, ringan2 kan la mulut untuk bertanya dan minta panduan dari diorang..jangan dok diam kat rumah pula bila dah habis tempoh praktikal....

Orait, untuk mereka2 yang bakal praktikal nanti dan kawan2 batch saya yang masih dalam perjuangan menghabiskan diploma, saya ucapkan all the best ^_^ have fun masa praktikal tu and try to gain something really new to your life and i'm sure you won't regret it.
Bye ! :)

7 comments:

  1. Hi saya hadizah dari sabah. Boleh saya dapatkan nmber awak atau fb awak spaya snang sya nak tanya awk psal tmpat ni . Skg sya tgah cari tmpat prctical tourism course .tq

    ReplyDelete
  2. hi .. bahan-bahan makanan kena sediakan sndiri atau disediakan?

    ReplyDelete
  3. rm180 tu untuk satu orang atau kira mcm mna ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sewa tu untuk seorang dan untuk sebulan.

      Delete

Dah baca? komenlah juga..... ^_^ Thanks..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Check it out!